FR
NL

SAMEN bestrijden we de bosbanden in Griekenland en Turkije.

De inhoud van deze pagina wordt bijgewerkt naarmate de situatie ter plaatse evolueert.


Deze zomer worden Turkije en Griekenland geteisterd door de meest verwoestende bosbranden die deze landen ooit hebben gezien.
Al onze gedachten zijn bij de mensen die door de ramp zijn getroffen en bij zij die tegen deze vuurzee vechten en er alles aan doen om zoveel mogelijk wilde dieren te redden. Sinds 8 augustus is WWF ter plaatse en we staan in contact met lokale teams om de ontwikkelingen op de voet te volgen, zodat we deze pagina’s actueel kunnen houden.

Turkije kampt met de ergste bosbranden in zijn geschiedenis. Dit jaar is er tot nu toe naar schatting 283.000 hectare verbrand, vergeleken met een gemiddelde van 10.000 hectare de afgelopen 30 jaar. De afgelopen twee weken zijn minstens 144 plaatsen in meer dan 30 provincies getroffen door bosbranden. De bossen van Turkije herbergen een unieke flora en fauna, met soorten die nergens anders op onze planeet voorkomen.

Alleen al in de provincie Antalya leven 11.870 soorten, waarvan 1.421 endemisch en 121 bedreigd. We moeten zo snel mogelijk handelen om deze unieke biodiversiteit te kunnen behouden.

In Griekenland is sinds mei meer dan 116.000 hectare bos en boslandgebied verwoest door branden, meer dan tien keer het gemiddelde van 9.100 hectare in de afgelopen 12 jaar. De branden verwoestten typisch mediterrane landschappen in het hele land zoals naaldbossen, gemengde bossen en struikgewas, olijfgaarden en andere gewassen.
WILDE DIEREN IN NOOD

En het seizoen van branden in Turkije en Griekenland is nog lang niet voorbij. Deze branden vormen niet alleen een ernstige bedreiging voor de mensen die in de getroffen gebieden wonen, maar ook voor de lokale fauna - goudjakhalzen, wilde hazen, vossen, reptielen en vele andere bedreigde en endemische soorten.

DOE EEN GIFT
Dankzij de vrijgevigheid van onze donateurs konden we op deze manier in eersteinstantie de teams in beide landen steunen :

Ter plaatse hebben we eenhelikopter uit Oostenrijk gestuurd om de branden te bestrijden.
Ter plaatse hebben we eenhelikopter uit Oostenrijk gestuurd om de branden te bestrijden.
We hebben technische ondersteuning geboden aan brandweerlieden en partners die voor gewonde wilde dieren zorgen.
De periode van de branden in Turkije en Griekenland is nog lang niet voorbij. Het herstelwerk dat voor ons ligt is immens en we hebben uw steun meer danooit nodig!


{